KADA SE OBRATITI PSIHOLOGU I ZAŠTO?

Normalno je da ponekad život pred nas postavi zadatke koje je teško odraditi, određene dvojbe koje je teško riješiti ili nas stavi u okruženje koje može biti neugodno. Ako dulje potraju, takve situacije nam mogu uzrokovati emotivna stanja stresa, straha, tuge ili tjeskobe.

U narodu se kaže da takve strahove i brige „ne valja držati u sebi“. I zaista, način da prevladamo teška emotivna stanja je govoriti o njima s nekom osobom kojoj vjerujemo. To može biti netko iz obitelji ili dobar prijatelj, a može biti i neutralna i stručna osoba, a to je psiholog. U razgovoru sa psihologom ćemo lakše svaki problem rasvijetli i analizirati ga, i kroz proces psihološkog savjetovanja ćemo naučiti nove načine kako se lakše s tim problemom suočiti i nositi. Psiholog nam neće čarobnim štapićem eliminirati naš problema, ali će nam pomoći u učenju novih, prikladnijih i učinkovitijih oblika razmišljanja, ponašanja i emocionalnog reagiranja. Takav novi stav će nam omogućiti da sami riješimo svoj problem i smanjimo negativne emocije koje iz njega proizlaze.

Savjet psihologa može pomoći osobama svih dobnih skupina - djeci, mladima i odraslim osobama. Ono što je odraslima posao, to je djeci vrtić ili kasnije škola. Također se i problemi komunikacije u obitelji jednako odražavaju i na odrasle i na djecu.

Krize i problemi su normalne faze u našem životu i treba ih prebroditi. Osoba koja nam se obrati moći će u povjerljivoj i podržavajućoj atmosferi izraziti svoje probleme, nedoumice, želje i potrebe, te uz stručnu pomoć psihoterapeuta doći do boljeg uvida u sebe i situaciju u kojoj se nalazi. Cilj psihološkog savjetovanja je osvijestiti svoje misli, osjećaje i ponašanja kako bi sami pronašli put do efikasnog rješenja naših trenutnih problema.