Tjedan psihologije u Dubrovniku 18-22 veljače 2019

Predavanje za javnost "Obitelj nekad i sad"

Četvrtak 21.veljače 2019. u 18h na Sveučilišnom kampusu Dubrovnik

Slikovni rezultat za obitelj nekad i sada maja hatvalic capurso

https://www.mixcloud.com/uniduradio/radio-espresso-maja-hatvali%C4%87-capurso-1922019/

12. tjedan psihologije u Hrvatskoj

Tjedan Psihologije u Dubrovniku 2018.

 

Društvo psihologa Dubrovnik, u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku, obilježilo je 11. Tjedan psihologije u Dubrovniku koji se održavao od 19. do 25. veljače u zgradi sveučilišnog Kampusa.

Održala su se dva javna predavanja: „Tate – snažni i važni u životu djeteta“ kojeg je vodila prof. psih. Tena Erceg, te „Kako oprostiti“ pod vodstvom mag.psih. Maje Hatvalić Capurso. Oba predavanja pobudila su veliki interes javnosti, a posebno od Maje Hatvalić Capurso. Naime, učionica koja je prvotno bila namijenjena za održavanje predavanja bila je pretijesna pa je ono prebačeno u amfiteatar.

Osim zanimljivog naslova i metoda opraštanja, fokus predavanja bio je i na štetnim učincima nepraštanja. Ono može, prema brojnim istraživanjima uz ljutnju uzrokovati kronični stres koji prethodi razvitku štetnih bolesti pa čak i karcinoma. Isto tako utvrđeno je da se negativne misli pojavljuju najčešće kada se boravi u zatvorenom prostoru. Stoga je Hatvalić Capurs preporučila da je dobro primjenjivati „self-help“ tehnike poput raznih aktivnosti: ples, yoga, pilates, trčanje, pisanje itd.

Također je napomenula da je opraštanje proces samoizlječenja kao i činjenicu da mnogi ljudi previše žive u prošlosti te da se sretan može biti jedino u sadašnjem trenutku. Zbog svega toga, na samom kraju savjetovala je da je oprost – najbolji odabir.

 

ŠTO JE KBT i kako nam može pomoći?

ISKONSKA POTREBA ZA PRIPADANJEM GRUPI